Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda vcenter 6.7 to 7.0 upgrade işleminden bahsedeceğim.
Önemli not :
- Esxi hostlarımızı 7.0 ‘a yükseltmeden önce vcenter versiyonumuzu 7.0 versiyonuna yükselterek işlemlere devam edelim.
- Yükseltme öncesinde mutlaka uyumluluk için VMware Product Interoperability Matrices ‘i aşağıdaki örnekteki gibi kullanalım.
- vCenter Server 6.7 ve sonraki sürümlerden vCenter Server 7.0’a upgrade işlemi gerçekleştirilmektedir.
- Upgrade pathlerini kontrol ettikten sonra kullanmış olduğumuz 3.party yazılımlarının uyumluluklarını kontrol etmemiz gerekmektedir. Örneğin backup ve monitoring yazılımları
- vCenter Server 5.0, 5.1, 5.5 veya 6.0’dan yükseltme işlemi için öncelikle 6.5 veya sonraki sürümlere yükselterek ardından vcenter server 7.0 ‘a geçebilirsiniz.
- vCenter Server 7.0 yükseltme işlemi için Graphical User Interface (GUI), Command Line Interface (CLI) Installer yöntemlerini kullanabilirsiniz.
Yükseltme işlemine devam etmeden önce vCSA kaynağındaki vSphere DRS özelliğinin , yükseltme prosedürü sırasında vCSA ile ilgili sorunları önlemek için devre dışı bırakılması veya manuel olarak ayarlanması gerekmektedir
Upgrade the vCSA
7.0 sürümüne yükseltme iki aşamalı bir işlemdir.
- Stage 1– Yeni appliance kurulumu
- Stage 2– Yeni vCSA konfigürasyonu
- Stage 1 – Yeni vCSA appliance kurulumu
VMware web sitesinden indirdiğimiz iso dosyasını windows sunucumuzun cd-room’una mount ettikten sonra installer.exe yi çalıştırıyoruz.
Karşımıza çıkan appliance wizard ‘ından upgrade seçeğinize tıklayarak devam ediyoruz.
Sonraki adımda artık vcenter server 7.0 ile external deployment kaldırıldığının uyarısı ile karşılaşmaktayız kuruluma next diyerek devam ediyoruz.
EULA ‘yı kabul ederek devam ediyoruz.
Source kısmına yükselteceğiniz vCenter Server ‘ınıza ait Appliance FQDN or IP Address SSO bilgilerini ve altı kısımda yer alan esxi host şifre bilgilerini yazarak devam ediyoruz.
YES diyerek devam ediyoruz.
Yeni appliance’in nereye dağıtılacağını ve kimlik bilgilerinin girileceği hedef ESXi hostu belirterek devam ediyoruz.
vCenter vm sunucu adını ve şifre bilgilerini girdikten sonra devam ediyoruz.
Deployment size belirliyoruz. Seçeneklerde, her bir dağıtım boyutu için gerekli olan kaynaklar da verimektedir. Burada şunu vurgulamak isterim; Sizinde kullandığınız vCenter, hangi deployment size ise, onun altında dağıtım yapamıyorsunuz. Örneğin upgrade ettiğiniz sunucu daha önce Small kurulmuşsa daha düşük seviye kurulum olan Tiny seçeneği ile dağıtım yapamıyorsunuz.
Benim ortamım için Small yeterli olduğundan Next tıklayarak devam ediyoruz.
Deployment hangi datastore üzerine yapılacaksa, bu adımda onu belirliyoruz ve Next tıklayarak devam ediyoruz.
Deploy edilecek yeni sunucu geçici bir ip adresi kullanarak yapılandırılacaktır ve eski sunucu konfigürasyonu üzerine import edilecektir. Bu adımda da geçici ip bilgilerini tanımlayarak Next tıklayarak devam ediyoruz.
Son adımda ise yaptığımız konfigürasyonların bir özetini görüyoruz. Finish tıklayarak işlemleri başlatıyoruz.
Deployment işlemi başldı.
İlk adım yeni sunucu deployment adımıydı. Continue seçeneği ile ikinci adıma geçiyoruz. Bu adımda ise önceki konfigürasyon bilgilerinin yeni sunucu üzerine aktarılması işlemini yapacağız.
İlk ekranda Next tıklayarak devam ediyoruz.
Bazı uyarılar göreceksiniz. Error mesajı almadığınız sürece işleme devam edebilirsiniz. Burada verile uyarılar update manager kullaanamayacağınız ve cluster DS disable etmeniz iyi olacağına dair uyarılar. Close tıklayarak devam ediyoruz.
Eski Sunucudan hani bilgilerin yeni sunucu üzerine alınacağına dair seçenekler mevcut. Buradan istediğiniz seçimi yaparak Next tıklayarak devam ediyoruz.
Next tıklayark devam ediyoruz.
Son adımda ise sunucumuzu yedeklediğimize dair kutucuğu işaretleyerek Finish tıklayarak kopyalama işlemini başlatıyoruz.
Yeni sunucu network konfigürasyonu yapılır yapılmaz eski sunucumuzun kapatılacağına dair uyarı görüyoruz. OK tıklayarak devam ediyoruz.
Eski sunucudaki bilgilerin kopyalama işlemi başladı.
Yeni sunucu konfigürasyonu başladı.
Eski sunucudaki konfigürasyon bilgileri yeni sunucuya import ediliyor.
Bazı bilgilendirici mesajlar bildirilioyor. Close tıklayarak devam ediyoruz.
Tüm işlemler başarılı şekilde bitirildiğini görüyoruz. Close tıklayarak pencereyi kapatıyoruz. Kurulumlar tamamlanmış oluyor vCentr’a erişim sağlayabilirsiniz.