Merhaba arkadaşlar bu yazımızda vCenter Server Appliance 6.5 ile gelen vCenter High Availability özelliğinden bahsedeceğim.

vCenter Server Appliance ile birlikte vCenter HA özelliği gelmiştir. Bu özellik sayesinde vCenter Server’in sürekliliği sağlanır. vCenter HA enable duruma getirildiğinde Active, Passive ve Witness olmak üzere 3 node cluster’a deploy edilir. vCenter HA sayesinde hardware ve application hatalarına karşı 5 dakikalık bir RTO sağlanır. vCenter HA kullanmanız için ekstra bir lisans’a ihtiyacınız bulunmamaktadır. Bundan dolayı herkes vCenter HA’i sorunsuz bir şekilde kullanabilir. Konfigurasyon aşamalarında herhangi bir zorluk bulunmadığı için istediğiniz zaman enable edebilir istediğiniz zaman disable duruma getirebilirsiniz. Tabi isterseniz komple destroy’da edebilirsiniz. Ayrıca maintenance ‘a alma işlemlerde bulunarak vCenter HA’in devreye girmesini önleyebilir, vCenter node’ları üzerinde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Öncelikle vCenter HA network’unun kullanılacağı bir network oluşturmamız gerekiyor. Management network veya vMotion network’u ile aynı network’de olmaması best practices olarak belirtiliyor. Bunun için ayrı bir portgroup oluşturmanız hatta eğer çok büyük bir yapınız var ise ayrı bir switch üzerinde ayrı bir portgroup oluşturmanız sizin için daha iyi olacaktır. Ben vCenter HA için ayrı bir porgroup oluşturuyorum ESXi host’lar üzerinde. Bu portgroup’a VCHA ismini veriyorum. Portgroup üzerinde özel bir ayar yapmanıza gerek bulunmamaktadır.

HA networkü oluşturduktan sonra yapamamız gereken vCenter HA‘i enable duruma getirmek. Bunun için vCenter Server’a Web Client üzerinden login oluyoruz. vCenter Server > Configure > Setting altında bulunan vCenter HA bölümüne giriş yapıyoruz. SET UP VCENTER HA butonunu tıklıyoruz

Selecet vCenter HA network for Active node kısmında oluşturduğumuz networkü seçiyoruz. Pasif node kısmında EDIT butonunu tıklıyoruz.

Passive node ayarlarını yapacağız açılan ekranda cluster seçtikten sonra NEXT butonunu tıklıyoruz.

cluster’ı seçip NEXT butonunu tıklıyoruz.

Storage kısmında sunucularımızın hangi DS üzerinde olacağını seçtikten sonra NEXT butonunu tıklıyoruz.

Management Network kısmında sanal sistemimizdeki management netwkümüzü seçiyoruz. HA networkü içinde yeni oluşturduğumuz VCHA networkünü seçerek NEXT butonunu tıklıyoruz.

Review ekranında yaptığımız ayarları görüyoruz ayarlarımızla ilgili bir sorun yoksa FINISH butonunu tıklıyoruz.

Şimdi ise Witness Node ayarlarını yapmak kaldı. EDIT butonunu tıklıyoruz.

Virtual name kısmında istediğiniz adı verebilirsiniz ben değişiklik yapmıyorum. Cluster’ı seçip NEXT butonunu tıklıyoruz.

Cluster’ı seçip NEXT butonunu tıklıyoruz.

Storage kısmında sunucularımızın hangi DS üzerinde olacağını seçtikten sonra NEXT butonunu tıklıyoruz.

HA Network kısmında önceden oluşturduğumuz HA Networkünü seçtikten sonra NEXT butonunu tıklıyoruz.

Review ekranında yaptığımız ayarları görüyoruz ayarlarımızla ilgili bir sorun yoksa FINISH butonunu tıklıyoruz.

Active Node, Passive Node ve Witness Node kısmındaki ayarlarımızı kontrol ediyoruz her hangi bir sorun yoksa NEXT butonunu tıklıyoruz.

Active Node, Passive Node ve Witness Node ip bilgilerini giriyoruz. Burada diakkat etmemiz gereken bir konu var belirlediğiniz IP’leri Management network ile aynı subnet’de olmaması gerekmektedir. FINISH butonunu tıklayarak vCenter HA kurulumu tamamlıyoruz..

HA kurulumu tamamlandıktan sonra görüldüğü üzere HA yapımız sağlıklı bir şekilde çalışmaktadır. Ben burada bir failover testide yaptım ve yük passive olan sunucuya sorunsuz bir şekilde geçmiştir.

Bir yanıt yazın