vCenter Distributed Switch Oluşturma (vDS)

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda vDS (vCenter Distributed Switch) yapısını nasıl oluşturulur ondan bahsedeceğim ama öncesinde vDS’den kısa bahsetmek istiyorum.

vDS’e ekli hostların network yapılandırmasını tek bir ortamdan yapılmasını sağlayan teknolojidir. Ayrıca NSX gibi network sanallaştırmasının olmazsa olmazıdır. NSX olacak ortamda kesinlikle bulunması gerekir ve NSX, sadece distributed switch’e ekli networkleri yönetebilmektedir.

vSS’le arasındaki farkı kısaca anlatmak gerekirse VSS basit bir HUB’ken vDS yönetilebilir switch olarak düşünebilirsiniz.

VSS örnek;

vDS Örnek;

vDS’de birden fazla uplink tanımlarsanız size varsayılanda (nic teaming,LACP) Aktif/Aktif ya da isterseniz de Aktif/Pasif yapı sağlayabilir.

İlk adım olarak vCenter’da Network’s bölümüne giriyoruz. Datacenter’a sağ tıklayıp Distributed Switch->New Distributed Switch’e tıklıyoruz.

vDS ismini verdikten sonra Next diyoruz.

vDS’in uyumluluğunu seçip Next diyoruz. Burada ESXi versiyonlarınıza gçre seçim yapıyoruz. Yapımız 6.7 olduğu için 6.6.0 seçiyorum.

Uplink sayımızı seçiyoruz. Yani vDS’e kaç adet fiziksel port vereceğiz. Benim hostumda bu iş için ayırdığım 2 adet 10g port bulunmakta. O yüzden ben 2 seçiyorum. Bu sayede 20 gbit LACP ve failover sağlayacağım.

Default port group seçili gelmektedir. Port Group’u da yönetilebilir switchlerdeki vlanların vCenter ve host tarafında nasıl sonlanacağıdır. İstediğiniz ismi verdikten sonra Next diyoruz.

Karşımıza yaptığımız konfigürasyonun özet ekranı geliyor. Finish diyerek işlemi tamamlıyoruz.

Görüldüğü üzere 6.6.0 versiyonunda vDS’imiz oluşturduk.

Burada sadece vCenter Distributed Switch Oluşturma (vDS) işlemini gerçekleştirdik ve şuan hiç bir işlevi yok. vDS’in kullanılabilir olması için hostlarımızı eklememiz gerekmektedir. Başka makalemizde hostların nasıl ekleneceğinden bahsedeceğim.

Bir yanıt yazın