Merhaba arkadaşlar VMware, vSphere 6.7 Update 3 ile birlikte önemli yenilikler getirdi. Yenilikleri incelediğimde içlerinde en çok beğendiğim yenilik ise PNID’yi değiştirebilmeydi. Primary Network Identifier yani PNID değiştirilmesi vCenter Server 6.x’te desteklenmemektedir. PNID, deployment sırasında Sistem Adına eşittir. Sistem Adı diye bahsettiğim burada Fully Qualified Domain Name (FQDN) veya bir IP adresi olabilir. Örneğin, bir sistem adı vcenter.corp.local veya 10.20.150.50 olabilir ve bu da PNID olur. Deployment sonrasında PNID kilitlenir ve bir daha değiştirilemez. İlk deployment sırasında Sistem Adı için bir IP adresi kullanılmışsa, IP adresi PNID olur ve bu IP adresi değiştirilemez. Bu nedenle, bir FQDN’nin mümkünse vCenter Sunucusu veya PSC’nin IP adresinin gelecekte değiştirilmesine izin verecek şekilde kullanılması önerilir. vSphere 6.7 Update 3 ile birlikte artık PNID’yi değiştirebileceğiz.
Birden fazla NVIDIA® vGPU desteği:
vSphere 6.7 Update 3 ile birlitke daha fazla grafik performansı sağlamak amacı ile virtual machine başına çoklu vGPU desteklenecektir. Bir virtual machine’e bağlı en fazla 4 adet vGPU yapılandırabilirsiniz. Böylece vGPU kullanan virtual machine’lerin performansını arttırabilir ve kullanıcılara üst düzey bir performans deneyimi sunabilirsiniz.
AMD EPYC ™ Generation 2 desteği:
vSphere 6.7 Update 3 ile, 2. Nesil AMD EPYC ™ işlemcilerle uyumlu olacak. AMD ve VMware geçtiğimiz günlerde VMware vSphere’in gelecekteki bir sürümünde yeni güvenlik ve yüksek performanslı 2. Nesil AMD EPYC işlemcilerin diğer özellikleri için destek sağlamak üzere yakın bir işbirliğini duyurdu .
Dynamic DNS desteği:
VCSA üzerinde bir IP değişikliği yaptığımızda hostname’in düzgün bir şekilde çözülmesi için DNS kayıtlarını manuel olarak kontrol etmemiz gerekiyordu.
vSphere 6.7 Update 3 ile Dynamic DNS kullanımı desteklenecektir. DNS değişiklikleri müşteri veri merkezlerinde yaygın olduğundan, VCSA kendisini dinamik olarak DNS sunucularında kaydetme olanağına sahip olacaktır.
Driver Geliştirmeleri:
vSphere 6.7 Update 3 ile birlikte VMxnet3 geliştirilmeleri sunulmuştur. ESXi 6.7 Update 3 ile birlikte ixgben driver’i CPU verimliliğini optimize etmek için geliştirilmiştir. Broadcom bnxnet driver’i 100GbE network adaptörlerini ve çoklu RSS yayınlarını destekleyecektir. VMxnet3 v4 driver’i ile birlikte, ENS yani Enhanced Networking Stack destekleniyor olacaktır. Ayrıca vSphere 6.7 update 3 ile birlikte aşağıdaki driver’lar update olmuştur.
- VMware nvme
- Microchip smartpqi
- Marvell qlnativefc
- Broadcom lpfc/brcmfcoe
- Broadcom lsi_msgpt2
- Broadcom lsi_msgpt35
- Broadcom lsi_msgpt3
- Broadcom lsi_mr3
- Intel i40en
- Intel ixgben
- Cisco nenic
- Broadcom bnxtnet
Yazımın başında vSphere 6.7 Update 3 ile birlikte gelen PNID’nin değiştirilmesinden bahsetmiştim. PNID’nin değiştirilmesi için bazı gereksinimler mevcut. Kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum.
Öncelikle PNID yani FQDN’i değiştirmeniz için vCenter Server 6.7 Update 3‘ü çalıştırmanız gerekecektir. Bu aşamada SSO Domain Administrator yani administrator@vsphere.local adresinin kimlik bilgileride gerekli olacaktır.
- FQDN değiştirme işlemi yanlızca embedded PSC ile birlikte kullanılan vCenter Server’larda geçerli olur.
- vCenter Server ‘a register durumda olan ürünlerin FQDN değişikliğinden önce unregister edilmesi gerekmektedir. Aksi halde erişim problemleri çıkabilir. FQDN değiştirildikten sonra tekrar register edilebilir.
- Enhanced Linked Mode yani ELM desteklenir. FQDN değişikliği için bir vCenter Server node’unun CMSSO-UTIL kullanarak vSphere SSO domain’inden kaldırılması ve FQDN değişikliği yapıldıktan sonra tekrar vSphere SSO domain’ine eklenmesi gerekir.
- Ortamınızda vCenter HA yani VCHA kullanıyorsanız FQDN değişikliğinden önce bu kaldırılmalıdır. FQDN değişiminden sonra yeniden oluşturabilirsiniz.
- Tüm custom sertifikalar yeniden oluşturulması gerekmektedir.
- Hybrid Linked Mode kullanıyorsanız yeniden oluşturmanız gerekmektedir.
- FQDN değişmiş bir vCenter Server yeniden Active Directory‘e bağlanması gerekir.
- FQDN değişiminden sonra hostname’in DNS tarafından çözüldüğünden emin olmalısınız.
- vCenter Server’in FQDN’ini değiştirmeden önce mutlaka ve mutlaka yedeklemelisiniz. VCSA ile birlikte gelen backup çözümü sayesinde kolayca yedek alabilir daha sonrasında restore edebilirsiniz. Yedekleme ile ilgili aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.
Burada aslında en önemli olan bölümlerden bir tanesi DNS üzerinde gerekli kayıtların doğru bir şekilde açılmış olmasıdır. DNS üzerinde Forward ve Reverse DNS kayıtlarının açıldığından emin olmalısınız.