Merhaba arkadaşlar bu yazımızda NSX-T Manager Deployment’dan bahsedeceğim, öncelikle kurulum için nelere ihtiyacımız var onlara bakalım

ESXi host üzerine deployment yapılacaksa my.vmware.com’dan .ova uzantılı NSX Manager indirilmelidir. KVM host üzerine deployment için qcow2 dosya uzantılı NSX manager tercih edilmelidir.

Ne kadar kayanak ihtiyacı bulunmakta ona bakalım

Appliance SizeMemoryvCPUDisk SpaceVM Hardware Version
NSX Manager Extra Small8 GB2300 GB10 or later
NSX Manager Small VM16 GB4300 GB10 or later
NSX Manager Medium VM24 GB6300 GB10 or later
NSX Manager Large VM48 GB12300 GB10 or later

Yukarıda tabloda verildiği üzere 4 adet size mevcut ancak burada dikkat edilmesi gereken temel nokta şudur ki Extra small size Manager rolü için kullanılamaz ve Small VM NSX manager için yetersiz kaynak gücüne sahiptir yani bir production ortam için gerçek anlamda yetersiz kalacaklarına emin olabilirsiniz. Zaten VMware’ın konu hakkında önerisi bu Small VM’in sadece PoC/Demo/Lab için kullanılmasıdır. 

Geldiğimiz noktada extra small ve small production için yeterli olmayacağından en kötü ihtimalle Medium VM kullanmamız gereklidir. Medium VM ile 64’e kadar ESXi veya KVM TN kullanabilirsiniz ve bu durumu cluster kurulumu yapacağınızı varsayarak hesaplayalım

En az 18 vCPU , 72 GB RAM, 900 GB storage ihtiyacı bulunmaktadır. NSX Manager Appliance RAM’ı reserve ettiğinden swap oluşmayacak ekstra disk alanı gerekmeyecektir.

Desteklenen KVM ve ESXi Sürümleri Nelerdir? (NSX-T 3.0)

KVM için : RHEL 7.7, 7.6, veUbuntu 18.04.2 LTS

ESXi için : https://www.vmware.com/resources/compatibility/sim/interop_matrix.php#interop&175=3413&1=

Minimum Network Latency Ne olmalıdır?

En önemli noktalardan birisi network latency. Neden önemli diyecek olursak NSX manager içerisinde daha önce giriş yazısında belirttiğim üzere control plane process’leri çalışmaktadır ve hem Cluster içerisinde hem de TN’ler ile sürekli bir senkronizasyon durumu mevcuttur. Bu durumda ortam değişikliklerinin öğrenilip dağıtılması ve senkronize edilmesi ve bunun hızlıca yapılması önemlidir. Minimum latency gerekliliği şu şekildedir.

NSX Manager Cluster Node’lar arası : 10ms

NSX  Manager Cluster – Transport Node’lar arası : 150ms

ESXi üzerine NSX-T Manager Deployment

1- vCenter veya ESXi üzerine right click ile deploy ovf template seçeneği seçtikten sonra gelen ekranda local file işaretleyerek choose files’a tıklıyorum

2- Açılan browser’da daha önce indirmiş olduğumuz NSX unified appliance seçilerek devam ediyorum.

3- Burada 2.adımda VM ismi ve folder 3.adımda compute resource seçilir. 4.adım olan Review Details kısmında bize versiyon bilgileri ile birlikte .vmx dosyasına yazılacak olan ekstra parametreleri görüyoruz. Next ile devam ediyorum.

4- Configuration ekranında karşımıza 4 adet seçenek çıkmakta. Burada NSX manager için konuşuyor isek small , medium ve large seçenekleri mevcut. Small size ise NSX Cloud için geçerli. Sizing kısmında belirttiğim üzere Medium seçimi ile devam ediyorum.

5- Storage seçtikten sonra devam ediyorum.

6- NSX Manager Network’ü seçip devam ediyorum. Bu network vCenter ve ESXi bloğunda bulunursa işiniz çok kolay olacaktır. Onlarca firewall rule yazmaktan sizleri kurtaracaktır. NSX Manager ile ESXi hostlar ve vCenter ciddi derecede bilgi paylaşımı yapmaktadır.

7- Customize Template adımında deployment için gerekli parametreler girilecektir. İlk Nokta application kısmıdır ki burada root, admin, audit userları için password tanımı ve eğer isteniyorsa admin ve audit userlar için custom isim belirleme şansımız var. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şu VMware’ın bize belirtmiş olduğu bir password policy var bu 12 karakterde 1 büyük 1 küçük 1 numara 1 özel karakter ve 5 tane eşsiz karakterden oluşan bir şifre oluşturmadır. Bu gerekliliği sağlamadan deployment yaparsanız VM’i power on edip SSH ile değiştirmeniz gerekecektir.

8- İlgili kısımları doldurarak devam ediyorum. “Optional parameters” kısmını doldurmanıza gerek yok aynı şekilde custom isimlendirme de gerekmiyor.

9- Network Properties kısmında NSX Manager için hostname kısmında underscore ( _ ) (alt çizgi) izni verilmiyor. Role name olarak NSX manager seçiyoruz. NSX Site Name kısmı 3.0’da gelen federation yapısı için gerekli. NSX Federation için ayrı bir makale yayınlayacağım linkini detaylar için buraya iliştiririm sonrasında. site-b diyerek o kısmı da dolduruyorum. 

Sonrasında IP, gateway ve netmask vererek DNS kısmına geçiyoruz.

10- Bu bölümde aralarına boşluk bırakarak maksimum 3 adet DNS IP adresi ve search list yazıyorum.

Services Configuration kısmında NTP yazdıktan sonra SSH enable ve root login enable ediyorum. SSH ve root SSH isteğe bağlıdır bu servisleri enable etmezseniz VMRC veya VNC ile Manager’a ulaşıp sonradan aktif edebilirsiniz. 

Burada SSH için önerim Enable ederek password değilde certificate ile authenticate yapmanızdır. NSX Managerda Linux için geçerli olan güvenlik kuralları geçerlidir. Üzerinde özelleştirilmiş bir Ubuntu koşmaktadır.

11- Ready to complete kısmında son kontrolleri yaparak finish kısmına tıklıyorum ve deployment başlıyor. ova deployment tamamlanınca VM`i power-on ediyorum.

12- Welcome to NSX : Power-on sonrası kullanmış olduğunuz CPU ve VM boyutu ve CPU`ya göre yaklaşık 3-5 dakika içerisinde NSX herşeyiyle ayağa kalkacaktır. IP adresini bir tarayıcıya yazarak login screen ile karşılaşıyorum. Yukarıda da belirtildiği üzere default username : Admin

13- Login olduktan sonra sizi sözleşme ve customer experience kutucukları karşılayacak. Sözleşmeyi okuduktan sonra kabul edin, customer experience katılıp katılmamak sizin takdirinizde. Sonrasında bizi getting started rehberi karşılıyor ve adım adım neler yapmalıyız konusunda yardımcı olmaya çalışıyor. Burada rehberi istemezük diyerek kapatacağım ve manuel olarak devam edeceğim.

14- Artık içerideyim ve devam etmeden önce NSX Manager sağlığı ve servislerini kontrol edeceğim. Bunun için iki yol mevcut. System –> Appliances sekmesine gidebilir veya Managera SSH admin user ile login olduktan sonra “get services” komutunu uygulayabilirsiniz.

Yukarıda görüldüğü üzere NSX Manager STABLE olarak işaretlenmiş bu herşeyin olması gerektiği gibi olduğu anlamına geliyor. Details kısmına tıklayarak daha fazla detay istiyorum.

Bu kısımda karşıma kullanılan RAM, CPU load, storage partition bilgisi dışında servislerin statüsü ve NSX manager’ın UUID ve Certificate Thumbprintini edinebileceğim iki kısayol bulunmakta. Sertifika değişimi, endpoint işlemleri ve Manuel cluster kurulumu için bu bilgiler gerekli olabiliyor.

Bir yanıt yazın